Beste matras in 2021 – koopgids


Health / Monday, April 27th, 2020

Een goede nachtrust begint met een goede matras. Maar een goed matras vinden is nog niet zo eenvoudig. In het laboratorium van de Consumentenbond worden matrassen binnenstebuiten gekeerd tot ze geen geheimen meer hebben. Hieronder lees je onze kooptips.

Het best matras kopen

Rug- of zijslaper? Kies voor een matras die goed scoort op jouw favoriete lighouding en past bij jouw postuur. De Consumentenbond test hoe goed de matrassen grote, zware en kleine, lichte personen ondersteunen terwijl ze op de rug op de matras liggen, en terwijl ze op de zij liggen. Er zijn grote verschillen in scores. Vooral zware, lange mensen hebben het moeilijk om een matras te vinden die ze goed ondersteunt. Ook wie op zijn zij slaapt heeft minder keus voor een goede matras dan wie meestal op zijn rug slaapt. Slaap je zowel op je rug als op je zij, dan is het helemaal lastig, want er zijn maar weinig matrassen die beide lighoudingen goed ondersteunen. 

 Een matras moet precies bieden wat je nodig hebt. Bespreek je wensen en vooral ook klachten met de verkoper. Een goede verkoper vraagt ook naar de bedbodem, of je het snel warm of koud hebt in bed, eventuele lichamelijke klachten, en laat je verschillende soorten en merken matrassen uitproberen

Matras omruilen 

Omruilen of terugbrengen als de matras niet bevalt, kan bij de meeste winkels wel, maar de voorwaarden verschillen enorm. Vraag vóór de koop om de voorwaarden op papier, en lees ze goed door. Let op de termijn waarin je mag ruilen, hoe vaak dat mag en of de ruiltermijn opnieuw begint als je de matras hebt omgeruild. Soms mag je alleen de vulling ruilen, of tegen een matras van hetzelfde merk uit dezelfde of lagere prijsklasse. Er zijn steeds meer webwinkels waar je een matras 30 tot 100 dagen thuis mag uitproberen. 

Matras kopen op internet? 

Wil je een matras online kopen, let er dan op dat je hem mag terugsturen. Voor een matras dat via internet is besteld, geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Je mag er dan niet op hebben geslapen en moet hem ‘ongebruikt’ terugsturen. Er zijn gelukkig steeds meer webshops met betere voorwaarden, die je wel eerst een maand of langer op de matras laten proefslapen. Bijvoorbeeld Emma-matras. nl, Brunomatras.nl en Mattsleeps.com.

 

Hoe kiest u uw beste matras?

Er zijn drie gangbare typen matrassen: binnenvering, schuim en verstelbaar. Op Slaapwijsheid.nl lees je tips waarop je moet letten om de beste matrassen te kunnen kopen.

Er is geen “juist” materiaal te kiezen, maar over het algemeen hebben zijliggers een zachtere matras nodig, buikslapers een stevige, en rugslapers vallen ergens tussenin. Naast de soorten matrassen en de stevigheid, moet u ook rekening houden met een aantal andere factoren. Van slaapstijl tot onderhandelen met een bedgenoot, Slaapwijsheid.nl vertel u wat u moet zoeken op basis van uw behoeften:

Beste matras voor draaiers

Traditionele innerspring stijlen hebben dat vertrouwde springerige gevoel en kunnen steviger zijn. Onderling verbonden spoelen zijn extra duurzaam, maar individuele “pocketed” spoelen, elk bedekt met stof, verminderen het rimpeleffect dat optreedt als iemand aan één kant van het bed beweegt.

Beste stevige matras

Traagschuimopties hebben minder vering en bieden meer drukontlasting. Om de kwaliteit te bepalen, kijkt u naar de dichtheid en de dikte van het schuim, die bepalen hoe diep u zult zinken. De nieuwere, online matrassen gebruiken over het algemeen verschillende lagen schuim, met zwaardere lagen aan de onderkant voor ondersteuning en lichtere, koelere soorten aan de bovenkant voor comfort.

Beste zachte matras

Innerspring matrassen hebben meestal een fiberfill of een schuimrubberen buitenlaag, bedekt met een gewatteerde tijk. Maar zelfs als u een uber-plush gevoel wilt, laat u zich dan niet door een dik uitziend kussentje slingeren, omdat het in de loop van de tijd kan comprimeren. Het is vaak het beste om een stevigere, goed gewatteerde matras te kiezen en deze vervolgens te bedekken met een vervangbare matrastopper.

Beste matras voor zijslapers

U wilt een oppervlak dat uw lichaamsgewicht ondersteunt en zich aan uw vorm aanpast. Binnenveren kunnen meer drukverlichting hebben dan sommige schuim- of latexmatrassen, maar een zachtschuimmatras of een matras met ingebouwde drukverlichtingspunten rond de schouders en heupen kan ook werken voor zijslapers.

Beste matras voor buikslapers

Het laatste wat een buikslaper waarschijnlijk wil is een omhullend traagschuim – het zou verstikkend aanvoelen! In plaats daarvan zal een steviger bed de beste ondersteuning bieden. Denk aan een stevig schuim, dichte binnenvering, of een luchtgevulde matras.

Beste matras rugslapers

Je wilt iets in het midden – een oppervlak dat ondersteunt, maar dat wat geeft zodat je ruggengraat in een gezonde lijn wordt gehouden. U zult geluk vinden bij elk type matras, maar u moet uw best doen om te zien wat voor u het beste voelt.

 

Beste matras warme slapers

Fabrikanten kunnen zich laten meeslepen door beweringen over de koeleigenschappen, vooral als je kijkt naar alle lagen (beschermers, toppers, lakens, etc.) die bovenop de matras gaan. Schuim of latex kan echter de lichaamswarmte vasthouden, vooral als ze erg zacht zijn en veel van je lichaam naar binnen zakt. Nieuwere technologie helpt dit probleem te verlichten en u kunt uw bed altijd accesoriseren met toppers en lakens die verkoelende voordelen bieden.

Beste matras voor mensen met een allergie

Schuim en latex zijn beide van nature antimicrobieel en bestand tegen huisstofmijt en schimmel. Als u kiest voor een binnenvering of lucht met fiberfill, zorg er dan voor dat u deze omsluit met een allergeenbestendige hoes om irriterende stoffen op afstand te houden.

Beste matras bij rugpijn

Traagschuim en/of latex is het beste voor mensen met rugpijn, omdat het zich naar je lichaam vormt ter ondersteuning.

Als u niet kunt beslissen wat het meest belangrijk is

Sommige slimme fabrikanten maken een hybride matras die het drijfvermogen van een binnenste veerkern combineert met de bewegingsisolatie van traagschuim. Het is een best-of-both-worlds optie die veel partnergeschillen en slaapstijlen kan bevredigen.

https://slaapwijsheid.nl/