My Hoken
Image default
Health

De 12 stadia van een burn-out

Een gids voor burn-out

Overzicht

Burnout is een toestand van mentale en fysieke uitputting die de vreugde uit je carrière, vriendschappen en familie-interacties kan halen. Voortdurende onderhevig zijn aan stressvolle situaties, zoals de zorg voor een ziek familielid, lange werkdagen, of het getuige zijn van verontrustend nieuws met betrekking tot de politiek en de veiligheid op school kan leiden tot deze stress aandoening.

Een Burn-out is echter niet altijd gemakkelijk te herkennen. Met dat in gedachten hebben we een overzicht samengesteld om u te helpen de tekenen van burn-out te identificeren, evenals manieren om het te voorkomen.

Bent u geïnteresseerd in het helpen van vrienden, familieleden of collega’s die deze stressvolle toestand kunnen ervaren? We hebben ook een lijst van onze favoriete burnout-interventietips en -trucs opgenomen.

Wat is burn-out?

De psycholoog Herbert Freudenberger, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw de naam ‘burnout’ kreeg, beschrijft een ernstige stressconditie die leidt tot ernstige fysieke, mentale en emotionele uitputting.

Veel erger dan gewone vermoeidheid, maakt burn-out het uitdagend voor mensen om met stress om te gaan en met de dagelijkse verantwoordelijkheden om te gaan.

Mensen die een burn-out hebben, hebben vaak het gevoel dat ze niets meer te geven hebben en kunnen elke ochtend bang zijn om uit bed te komen. Ze kunnen zelfs een pessimistische kijk op het leven hebben en zich hopeloos voelen.

Burnout gaat niet vanzelf over en kan, indien onbehandeld, leiden tot ernstige lichamelijke en psychische aandoeningen zoals depressie, hartziekten en diabetes.

Wie krijgt een burn-out?

Iedereen die voortdurend wordt blootgesteld aan hoge niveaus van stress kan burnout ervaren. Professionals, zoals eerstehulpverleners, artsen en verpleegkundigen zijn bijzonder kwetsbaar voor deze gezondheidstoestand.

Naast de door de carrière veroorzaakte burnout kunnen ook mensen die voor kinderen zorgen dit soort extreme uitputting ervaren. Uit een recent onderzoek is gebleken dat, net als artsen en bedrijfsleiders, ook moeders en vaders een burn-out kunnen hebben.

Persoonlijkheidskenmerken zoals het onder controle moeten zijn, perfectionisme en “Type A” kunnen ook het risico op een burn-out verhogen.

De 12 stadia van een burn-out

In tegenstelling tot een verkoudheid of de griep, slaat de burn-out niet in één keer toe.

De psychologen Herbert Freudenberger en Gail North hebben de 12 fasen van de Burn-out geschetst:

  1. Overdreven gedrevenheid/ambitie. Vaak bij mensen die een nieuwe baan beginnen of een nieuwe taak uitvoeren kan te veel ambitie leiden tot een burn-out.
  2. Jezelf dwingen om harder te werken. Ambitie dwingt je om harder te werken.
  3. Het negeren van je eigen behoeften. Je begint zelfzorg op te offeren, zoals slapen, bewegen en goed eten.
  4. Verplaatsing van het conflict. In plaats van te erkennen dat je jezelf tot het uiterste duwt, geef je de schuld aan je baas, de eisen van je baan of collega’s voor je problemen.
  5. Geen tijd voor niet-werkgerelateerde behoeften. Je begint je terug te trekken bij familie en vrienden. Sociale uitnodigingen voor feesten, films en diners beginnen omslachtig te voelen, in plaats van plezierig.
  6. Ontkenning. Ongeduld met de mensen om je heen. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag, geef je anderen de schuld en zie je ze als onbekwaam, lui en aanmatigend.
  7. Terugtrekken. Je begint je terug te trekken uit familie en vrienden. Sociale uitnodigingen voor feesten, films en dinerdata beginnen omslachtig te voelen, in plaats van plezierig.
  8. Gedragsveranderingen. Degenen die op weg zijn naar een burn-out worden misschien agressiever en breken zonder reden op hun geliefden in.
  9. Depersonalisatie. Het gevoel los te staan van je leven en je vermogen om je leven onder controle te houden.
  10. Innerlijke leegte of angst. Het gevoel van leegte of angst. U kunt zich wenden tot sensatiezoekend gedrag om met deze emotie om te gaan, zoals drugsgebruik, geldspelen of overeten.
  11. Depressie. Het leven verliest zijn betekenis en je begint je hopeloos te voelen.
  12. Mentale of fysieke ineenstorting. Dit kan invloed hebben op je vermogen om ermee om te gaan. Mentale gezondheid of medische zorg kan nodig zijn.

Hoe voorkom je een burn-out?

Stress kan onvermijdelijk zijn, maar een burn-out is te voorkomen. Het volgen van deze stappen kan u helpen om stress te voorkomen en dat u het beste van uzelf krijgt:

Oefeningen

Niet alleen is lichaamsbeweging goed voor onze fysieke gezondheid, maar het kan ons ook een emotionele impuls geven.

Je hoeft geen uren in de sportschool te zijn om van deze voordelen te genieten. Mini-workouts en korte wandelingen zijn handige manieren om van lichaamsbeweging een dagelijkse gewoonte te maken.

Een evenwichtig dieet

Het eten van een gezonde voeding gevuld met omega-3-vetzuren kan een natuurlijk antidepressivum zijn. Het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, zoals lijnzaadolie, walnoten en vis, kan uw stemming een boost geven.

Oefen goede slaapgewoonten

Ons lichaam heeft tijd nodig om te rusten en te herstellen, daarom zijn gezonde slaapgewoonten essentieel voor ons welzijn.

Het vermijden van cafeïne voor het slapengaan, het instellen van een ontspannend bedtijdritueel en het verbannen van smartphones uit de slaapkamer helpen bij het bevorderen van een goede slaaphygiëne.

Vraag om hulp

In stressvolle tijden is het belangrijk om hulp te zoeken. Als het vragen om hulp moeilijk voelt, overweeg dan het ontwikkelen van een zelfzorg “check-in” met goede vrienden en familieleden, zodat u voor elkaar kunt zorgen in moeilijke tijden.

https://ruudmeulenberg.nl