My Hoken
Image default
Computers

Waarom harde schijven laten vernietigen?

Er wordt tegenwoordig veelvuldig gebruik gemaakt van internet technologie binnen bedrijven en organisaties. Zonder deze internet technologie zouden vele van hen de dagelijkse werkzaamheden niet kunnen uitvoeren. Onder internet technologie vallen alle apparaten die online kunnen zijn.

Denk hierbij aan computers, laptops en bijvoorbeeld je smartphone.

Waar organisaties en consumenten vandaag de dag steeds bewuster worden van de gevaren van het gebruik van je computer en smartphone vanwege de kans op diefstal van data zijn ze jammer genoeg nog niet bewust genoeg. Wist jij dat er in de printer of in bijvoorbeeld het beeldscherm van je computer ook informatie wordt opgeslagen? De kans is groot dat een apparaat waar je het niet van verwacht toch één of andere harde schijf gebruikt voor het opslaan van data.

Het is dus belangrijk dat organisaties en consumenten hier bewust van zijn en zorgvuldig omgaan met de harde schijven uit deze apparaten. Maar waarom moet je hier nu zorgvuldig mee omgaan en waarom kan je een harde schijf beter laten vernietigen? Veel organisaties laten hun harde schijven vernietiging conform DIN66399, maar wat houdt dit eigenlijk in? Daar gaan we in dit artikel op in.

Wat is een harde schijf eigenlijk precies?

Een harde schijf is de oudste vorm van een opslagapparaat en nog steeds één van de meest gebruikte manieren om data op te slaan. De reden dat een harde schijf al zo lang de voornaamste keus is voor data opslag komt door zijn betrouwbare en goedkope karakter. Je slaat er gemakkelijk veel informatie in op tegen lage kosten.

De naam harde schijf komt van de manier waarop de gegevens worden bewaard. In de behuizing van een harde schijf zit ook letterlijk één of meerdere harde schijven die op hoge snelheid rondjes draaien. Deze schijven noemen we ook wel platters.

Op de platters is een dunne film van magnetisch materiaal aangebracht. Met een lees en schrijfkop kan het magnetische van deze film gelezen of aangepast worden.

Doordat de platter met hoge snelheid rondjes draaien komt de lees- en schrijfkop een paar keer per seconde langs hetzelfde punt. De lees- en schijfkop kan daarnaast ook van links naar rechts bewegen. Hierdoor kan de lees- en schijfkop de data aan de binnenkant en de buitenkant van de harde schijf (platters) bereiken.

De lees- en schrijfknop scheert dus onder hoge snelheid over de harde schijven heen en meet tijdens dit proces de magnetische verschillen. Deze magnetische verschillen worden vervolgens omgezet in enen en nullen. De computer herkent deze code van enen en nullen en weet zodoende wat er voor bestand is opgeslagen.

Waarom is het verstandig om je harde schijven te laten vernietigen?

De voornaamste reden voor het vernietigen van harde schijven is om de veiligheid te waarborgen.

Op een harde schijf staat dus veel informatie opgeslagen en je wilt als organisatie natuurlijk niet dat deze informatie uitlekt. Het voorkomen van een data lek is dan ook één van de hoogste veiligheidsprioriteiten binnen een organisatie. Maar wat is een data lek dan precies want er kunnen verschillende soorten datalekken optreden.

Het type data lek waar organisaties het voornamelijk over hebben is het uitlekken van vertrouwelijke informatie naar locaties buiten de organisatie. Hiernaast zijn er ook nog interne datalekken mogelijk binnen een organisatie zelf. Een handig weetje waar veel bedrijven geen kennis van hebben is dat wanneer bepaalde informatie binnen een bedrijf kwijt raakt dit ook als een data lek geld.

Wanneer er zich een data lek heeft voorgedaan binnen een organisatie is deze organisatie verplicht deze te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit staat vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Wanneer je er als organisatie 100% zeker van wilt zijn dat datadragers veilig worden vernietigd dan kan er het beste gekozen worden voor vernietiging volgens de DIN9 norm.

Dit is de allerhoogst mogelijke veiligheidsnorm van versnipperaars en houdt in dat de versnipperde harde schijf onmogelijk gereconstrueerd kan worden. Doordat een harde schijf met vernietiging volgens de DIN9 norm in wel 10.000 stukjes wordt versnipperd is het de meest veilige manier van datavernietiging.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Naast natuurlijk de kans op een data lek is ook een bijdrage aan een gezond milieu leveren voor veel organisaties een stimulans om hun harde schijf en IT-apparatuur te laten vernietigen.

Veel bedrijven vinden duurzaam verantwoord ondernemen anno 2020 zeer belangrijk en willen dit ook graag uitdragen. Een goede manier om dit te doen is doormiddel van het recyclen van je oude IT-apparatuur. Een klein gedeelte van de afvalstromen binnen Nederland bestaan uit elektronisch afval maar toch zorgt dit kleine deel voor het grootste aandeel aan vervuiling.

De zware metalen die in IT-apparatuur worden gebruikt zijn namelijk erg schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Zorg er daarom als organisatie voor dat het afval altijd gerecycled wordt.

Bespaar op de kosten

Naast het voorkomen van een data lek en het bijdragen aan een gezonde planeet is ook het besparen van kosten een veelgenoemde reden voor het vernietigen en recyclen van harde schijven en IT-apparatuur. Je kunt namelijk een aanzienlijk deel van de oorspronkelijke investering terugverdienen door je oude IT-apparatuur te laten recyclen. Het is dus niet alleen goed voor de veiligheid maar ook voor de portemonnee.

Wij hopen dat jij na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden over het vernietigen van harde schijven en waarom dit aan te raden is. Ons advies is dan ook om altijd bewust om te gaan met vertrouwelijke gegevens en jezelf altijd goed af te vragen welke apparaten welke gegevens opslaan.

Meer info vindt u op de website van CTC IT Solutions.