My Hoken
Image default
Offers

Aanhangwagen uitsteken

Je kent het vast wel, je bent druk bezig met heen en weer rijden naar vuilstort. Je wilt het liefst zo min mogelijk heen en weer rijden. Je doet vaak zoveel mogelijk op de aanhanger, maar hoe ver mag deze lading nou eigenlijk uitsteken? Dat is handig om te weten.

Aanhangwagen uitsteken lading

Je auto mag met de aanhanger erachter niet breder zijn dan 2,55 meter. Daarnaast mag de lading nooit meer uitsteken dan 20 centimeter buiten de auto. Wat betreft de lengte van de aanhanger mag de lading nooit aan de voorkant van de auto uitsteken. Ook mag het niet meer dan 1 aan de achterkant uitsteken. Bij het verkeerd laden van de auto kunnen de boetes oplopen tot €370. 

Deelbare en ondeelbare lading

Er zijn twee verschillende soorten lading. Er zijn ook aparte regels gemaakt voor deze ladingen. De twee verschillende soorten lading zijn deelbare en ondeelbare lading. 

Deelbare lading is een lading die bestaat uit kleine voorwerpen. Denk dan aan bijvoorbeeld grind, zand of groen afval. 

Ondeelbare lading: is een lading die bestaat uit grote voorwerpen die bestaan uit een onderdeel. Denk dan aan een grote boomstronk of een kast. 

Uitstekende lading met markeringsbord

Wanneer je gaat rijden met een uitstekende lading, is het gebruikt van een markeringsbord handig. Dit markeringsbord geeft dus aan dat de lading uitsteekt en waarschuwt voor een uitstekende lading. Het markeringsbord moet op minimale hoogte van 35 centimeter geplaatst worden. 

Hoe plaats je de lading van de aanhanger?

Het is van groot belang dat de lading van de aanhangwagen goed geplaatst wordt. Wanneer dit niet goed gebeurt, dan is er een grote kans dat de aanhanger gaat slingeren als met een hogere snelheid rijdt. Let hier dus goed op, vooral als je gaat rijden met een zwaardere aanhanger. 

 

Het is verstandig om een zwaar object in het midden van de laadbak te plaatsen. Ga je meerdere zwaardere objecten vervoeren, dan moet je deze objecten goed verdelen over de laadbak. Let er wel op dat je het maximale laadvermogen van de aanhanger niet overschrijdt. 

De kogeldruk

Natuurlijk moet je bij het laden van je aanhanger niet alleen kijken naar het laadvermogen en het trekvermogen van de auto. Ook ik het verstandig om te kijken naar de maximale kogeldruk. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt. De maximale kogeldruk vind je op het typeplaatje van de aanhangwagen. Let hierbij wel op dat ook de auto een maximale kogeldruk heeft. Het is ook niet goed als de auto te weinig kogeldruk heeft, het is dus belangrijk dat je alles goed verdeeld en met alles rekening houdt. 

Regels in het buitenland

Het is ook aan te raden om voordat je naar het buitenland gaat, te kijken naar de regel- en wetgeving in het desbetreffende land. Er gelden namelijk ook andere regels in het uitsteken van de lading in het buitenland. Niet alleen over de lading van de aanhanger, maar ook over bijvoorbeeld de snelheid die je maximaal mag rijden. Check dit dus ook, naast de lading aanhangwagen.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/