My Hoken
Image default
Health

Bloemen verbeteren de emotionele gezondheid

Met de hightech en snelle levensstijl van vandaag de dag die zijn dagelijkse tol eist van ons leven, adviseren deskundigen over lichaamsbeweging en andere persoonlijke veranderingen in de levensstijl om stress te verlichten. Volgens gedragsonderzoek biedt de natuur ons een eenvoudige manier om onze emotionele gezondheid te verbeteren – bloemen. De aanwezigheid van bloemen triggert emoties van geluk, verhoogt het gevoel van levenstevredenheid en beïnvloedt sociaal gedrag op een positieve manier die veel verder gaat dan wat normaal wordt geloofd.

“Wat het meest opwindend is aan deze studie is dat het de gevestigde wetenschappelijke overtuigingen uitdaagt over hoe mensen hun dagelijkse gemoedstoestand op een gezonde en natuurlijke manier kunnen verbeteren”

Bevindingen van het onderzoek

Een team van onderzoekers onderzocht het verband tussen bloemen en levenstevredenheid in een 10-maanden durende studie van de gedrags- en emotionele reacties van de deelnemers op het ontvangen van bloemen. De resultaten tonen aan dat bloemen een natuurlijke en gezonde moderator van stemmingen zijn.

Bloemen hebben een directe invloed op het geluk. Alle deelnemers aan het onderzoek spraken een “ware” of “opgewonden” glimlach uit bij het ontvangen van bloemen en toonden buitengewone vreugde en dankbaarheid. Deze reactie was universeel en kwam in alle leeftijdsgroepen voor. Bloemen hebben een langdurig positief effect op gemoedstoestanden. De deelnemers aan de studie meldden dat ze zich minder depressief, angstig en opgewonden voelden na het ontvangen van bloemen, en toonden een hoger gevoel van genot en levenstevredenheid. Bloemen maken intieme connecties. De aanwezigheid van bloemen leidde tot meer contact met familie en vrienden.

“Gezond verstand zegt ons dat bloemen ons gelukkig maken”. Nu toont de wetenschap aan dat bloemen ons niet alleen gelukkiger maken dan we weten, ze hebben ook een sterk positief effect op ons emotionele welzijn.

Ruimte delen

De studie onderzocht ook waar in hun huizen mensen bloemen laten zien. De arrangementen werden geplaatst in delen van het huis die toegankelijk zijn voor bezoekers – zoals foyers, woonkamers en eetzalen, wat suggereert dat bloemen een symbool zijn voor delen.

“Bloemen brengen positieve emotionele gevoelens teweeg bij mensen die een kamer binnenkomen”. Ze maken de ruimte gastvrijer en creëren een gedeelde sfeer.

Methodologie

Het onderzoek voegt een wetenschappelijke basis toe aan wat velen beschouwen als algemene kennis, dat bloemen een sterke, heilzame invloed hebben op degenen die ze ontvangen.

Studie Deelnemers

De deelnemers waren 147 vrouwen, variërend in leeftijd, opleidingsniveau en carrière- en leefstijlkeuze. Vrouwen werden bestudeerd omdat eerder onderzoek naar emoties aantoont dat vrouwen kritischer zijn ten aanzien van stemmingen, meer bereid zijn om deel te nemen aan onderzoeken naar stemmingen en meer betrokken zijn bij emotioneel management binnen het huis en op het werk.

Bloemenbezorging

De deelnemers aan de studie wisten dat ze een geschenk zouden laten bezorgen, maar ze wisten niet wat het geschenk zou zijn. Deze “geheimhouding” was om een eerlijke eerste reactie op het geschenk te krijgen als maatstaf voor het directe effect van bloemen op de directe stemming.

Onmiddellijke emotionele reactie

Getrainde onderzoekers hebben het gedrag en de emotionele expressie van de deelnemers gemeten toen ze de bloemen ontvingen. Drie verschillende glimlachen en verbale reacties werden gecodeerd bij de levering van de bloemen. De informatie werd opgenomen in een computer binnen de eerste 5 seconden na de levering van de bloemen, om de eerste, onmiddellijke reactie nauwkeurig te meten.

Beleefde glimlach: Dit wordt het meest gebruikt bij snelle begroetingen of bevestigingen. Er is geen waarneembare gelaatsbeweging aanwezig, behalve het opdraaien van de mondhoeken.

Echte glimlach: Dit wordt gezien wanneer er mogelijke veranderingen in het gedrag zijn die wijzen op plezier. Vandaar dat het “waar” wordt genoemd – de persoon is echt gelukkig.

Opgewonden glimlach: Deze glimlach combineert twee emoties – opwinding en geluk. Hier zien we de ware glimlach, maar ook de wenkbrauwen zijn opgeheven, zodat er hoge, horizontale rimpels over het voorhoofd zijn.

Interviews

De deelnemers werden geïnterviewd voordat ze hun geschenken kregen, om het onderzoeksteam een “nulmeting” te geven. Hieruit hebben de onderzoekers gemeten hoe de gevoelens veranderden toen de deelnemers bloemen in huis hadden. In het eerste interview vroegen de interviewers de deelnemers hun gevoelens van de afgelopen twee tot vier dagen te evalueren om hun algemene gevoelens te beoordelen. Vervolgens werden enkele dagen na de levering van het cadeau (ongeveer 10 dagen na het eerste interview) de deelnemers opnieuw geïnterviewd om de veranderingen in gevoelens met betrekking tot het hebben van bloemen in huis te meten.

https://www.flowers.nl