My Hoken
Image default
Home / Apartment Living

Veiligheid en Duurzaamheid: Hoe draagt de VVE hierin bij op het gebied van verlichting?

Veiligheid en duurzaamheid zijn twee zaken die tegenwoordig steeds serieuzer worden genomen.

Niet alleen de maatschappij maar ook de overheid stimuleert organisaties en consumenten hier hun steentje aan bij te dragen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de aangenomen motie voor de verplichting van LED verlichting voor bedrijven. Ook binnen woonhuizen en appartementengebouwen is het belangrijk om te kiezen voor veiligheid en duurzaamheid.

Het aanzicht maar zeker ook de functionaliteit, duurzaamheid en veiligheid van een pand is dus een belangrijke zaak voor alle mensen die hier belang bij hebben. Over het algemeen zijn dit de directe bewoners van het pand en eventueel de bewoners van aangrenzende panden. Het is belangrijk dat de lichtvoorziening in deze openbare ruimtes dus goed geregeld is. Een juiste portiek en galerijverlichting draagt dus niet alleen bij aan de functionaliteit maar ook aan de veiligheid en afhankelijk van de lichtbron ook aan duurzaamheid.

Een vereniging van eigenaren maakt op jaarbasis vaak een aantal keuzes op het gebied van het pand waarover zij beslisrecht hebben. Over de verlichting wordt echter lang niet altijd nagedacht aangezien deze vaak voor een langere periode meegaat. Tijdens deze periode hoeft er dus nauwelijks worden omgekeken naar de verlichting. Een belangrijke reden voor een VVE om toch actief over de verlichting na te denken is bijvoorbeeld het besef dat er een flinke energiebesparing en dus kostenbesparing kan worden gerealiseerd voor de bewoners. De verlichting van wooncomplexen verbruiken vaak veel meer energie dan nodig is en dat is zonde, voor zowel het milieu als de portemonnee. Daarom is het voor de vereniging van eigenaren belangrijk om hier actief over na te denken. Op het gebied van verlichting zijn er nog enkele zaken die vaak belangrijk zijn binnen een VVE:

  • Een veilig en representatief pand wordt als zeer belangrijk geacht
  • Bewoners hebben behoefte aan duurzame oplossingen op het gebied van verlichting en energievoorziening
  • Bewoners willen het liefst zo weinig mogelijk onderhoud verrichten

Er kan dus worden geconcludeerd dat de bovenstaande zaken een belangrijke rol spelen binnen de beslissingen van een vereniging van eigenaren. Laten we hierbij eerst ingaan op de veiligheid die galarijverlichting moet realiseren.

Uit onderzoek is gebleken dat de sociale veiligheid die mensen ervaren staat of valt met een juiste verlichting. Verlichting wordt namelijk gezien als een mogelijkheid om natuurlijke surveillance te versterken en dit is ook logisch, in een goed verlichte ruimte kun je nu eenmaal beter zien wat er gebeurt. Naast het persoonlijke voordeel van beter zicht en dus een beter bewustzijn van je directe omgeving werkt de juiste verlichting ook afschrikwekkend.

Indien de portiek of galerij van een wooncomplex goed verlicht is zal een eventuele dief wel twee keer na denken voordat hij iets probeert. Inbrekers en bijvoorbeeld overvallers geven de voorkeur aan een donkere ruimte of omgeving aangezien zij dan ongestoord hun gang kunnen gaan.

Zorg er dus voor dat de portiek en de galerij van een wooncomplex goed verlicht zijn om onveilige situaties te voorkomen.

Naast veiligheid speelt ook duurzaamheid van verlichting een belangrijke rol. Verenigingen van eigenaren willen namelijk ook het liefst besparen op hun kosten. Een goede manier om dit te realiseren is door te kiezen voor LED verlichting in de openbare ruimtes van een wooncomplex.

LED verlichting is namelijk een stuk zuiniger dan een traditionele TL-buis of halogeenlamp.

Een goed voorbeeld van een dergelijke besparing door het gebruik van LED verlichting is de volgende case van een vereniging van eigenaren van een wooncomplex in soest.

Binnen dit wooncomplex werd de traditionele verlichting in de garage en kelderboxen bestaand uit tl-buizen vervangen door LED armaturen. De twee lampen die gebruikt worden in één armatuur hebben een hogere lichtopbrengst en een lager energieverbruik. De energiebesparing bedraagt maar liefst 80% ten opzichte van TL en de lichtopbrengst is gestegen van ruim 30%. Met deze investering die in totaal nog geen 1200 euro heeft gekost hoeft er voor een periode van 8 jaar geen onderhoud worden uitgevoerd resulterend in een flinke kostenbesparing. Ook wordt er op het gebied van energiekosten flink bespaart door een verbetering van 80%. Deze verbetering is goed voor een kostenbesparing van maar liefst 4400 euro. Uit deze case kan er dus geconcludeerd worden dat met de vervanging van een paar lampen en een kleine investering al een serieuze kostenbesparing kan worden gerealiseerd. Indien dit wordt toegepast op het gele complex dan zullen de bespaarde kosten over de komende jaren nog hoger oplopen. Op deze manier wordt het pand dus niet alleen veiliger voor de bewoners, maar ook duurzamer en dus goedkoper.